search

Kebaikan Membuka Kedai Pop-Up

Kebaikan Membuka Kedai Pop-Up


Mungkin anda tertanya, apa itu kedai pop-up? Saya yakin anda pernah melihatnya terutama di bandar. Adakah anda ingat pop-up Chanel di Suria KLCC pada tahun 2018? Ya, itu adalah satu contoh kedai pop-up!

Kedai pop-up, atau juga dikenali sebagai flash retailing, merupakan kedai yang dibuka untuk satu tempoh masa yang pendek, seperti beberapa hari atau minggu sahaja. Ia bersifat sementara, oleh itu dipanggil "pop-up". Ia biasanya mengikuti suatu tema khas, disertakan dengan pemberian hadiah atau produk yang ekslusif dan memberi pengalaman yang unik berbanding kedai biasa.

Jadi kenapa anda nak buka kedai pop-up jika anda boleh memulakan kedai runcit sebenar atau kedai online? Sebab ada banyak kebaikannya. Terutama jika anda boleh mengaitkan kedai pop-up anda dengan kedai online anda. Jom kita selami beberapa kebaikan membuka kedai pop-up:

  • Anda boleh mengesahkan permintaan untuk produk baru dan menguji pasaran baru

  • Kedai pop up menjadi penting bagi kedai runcit dan online untuk meningkatkan penjualan semasa musim sibuk seperti Hari Raya dan Tahun Baru Cina

  • Ini adalah kaedah yang paling praktikal untuk menilai dan menguji lokasi untuk lokasi tetap, atau untuk melihat sama ada kedai fizikal masuk akal untuk jenama anda

  • Kedai pop-up membolehkan anda meminimumkan kos pemerolehan pelanggan, seperti bagaimana kenaikan kos pemerolehan online melalui iklan, pemasaran e-mel, dan media sosial. Anda boleh memanfaatkan perjanjian sewa rendah dan terma sewa yang fleksibel kerana peningkatan belanja online secara umum

  • Anda dapat membina buzz online dan kesedaran dunia nyata yang luar biasa dengan kedai pop-up sendiri, bukan hanya kerana mereka menyeronokkan, tetapi kerana pelanggan masih mempunyai pilihan untuk menyentuh, memeriksa, dan menguji produk

  • Kedai pop-up memberi wajah kepada jenama anda, mewujudkan hubungan yang lebih peribadi dengan pelanggan dan melewati persekitaran membeli-belah online yang selalu bersifat peribadi

Jenama online yang terkenal mempunyai kecenderungan untuk membuat kedai pop-up untuk menguji apakah kedai runcit dapat berfungsi sebagai pergeseran dari penjualan dalam talian 100%.

Dari perspektif perniagaan runcit, kedai pop-up lebih kecil, dan berfungsi sebagai kedai percubaan yang meminimumkan risiko kewangan menandatangani sewa dan menyimpan keseluruhan lokasi runcit.

Di samping itu, kedai pop-up berfungsi sebagai peluang pemasaran, memandangkan ia mencipta buzz, dan anda akan menjadi tumpuan di tempat-tempat seperti media sosial dan akhbar tempatan.

Dari perspektif pelanggan, kedai pop-up adalah sesuatu yang menarik, sesuatu yang dapat mereka lakukan dengan rakan, keluarga, atau hanya semasa berjalan kaki. 

Kedai pop-up ini menggembirakan orang kerana mereka sering menunjukkan bahawa sesuatu yang baru mungkin datang ke kawasan mereka. Mereka juga rasa seolah oleh menyertai festival mini kerana kebanyakan kedai pop-up menawarkan beberapa aspek pengumpulan dan hiburan seperti minuman, band, dan undian.

Jika anda ingin mebuka satu kedai pop-up, silakan. Saya punya nasihat ialah anda mesti membuat kedai pop timbul menonjol. Tujuannya adalah untuk menawarkan pengalaman membeli-belah yang menarik yang unik untuk pelanggan dan sukar untuk mencipta semula dalam persekitaran dalam talian.

Adakah anda ada rakan yang ingin membuka kedai pop-up? Kongsikan artikel ini bersama mereka dengan menekan butang kongsi di bawah.Older post Newer post

Your cart is currently empty.

Continue shopping