search

Langkah Pertama Cipta Kedai Facebook

Langkah Pertama Cipta Kedai Facebook

Sediakan Kedai di Facebook dan Instagram

Dengan Kedai Facebook, anda boleh memaparkan dan menjual produk di Facebook dan Instagram. Orang yang melawat kedai anda boleh melayari produk anda, membuat pembelian, dan mengenali jenama anda. Anda akan mencipta kedai anda dalam Pengurus Perdagangan, platform yang anda guna untuk mengurus inventori dan jualan anda di Facebook dan Instagram.

Anda boleh memilih salah satu daripada 3 kaedah pembayaran untuk orang membeli produk anda: Di laman web perniagaan anda, dengan pembayaran di Facebook dan Instagram (AS sahaja), atau melalui pemesejan.

Sebelum anda bermula

Untuk menyediakan kedai di Facebook dan Instagram:

 • Jika anda belum mempunyai Halaman perniagaan Facebook atau katalog, anda boleh mencipta kedua-duanya semasa menyediakan kedai anda.

 • Jika anda sudah mempunyai Halaman dan katalog yang anda mahu gunakan untuk kedai anda:
  • Jika anda mengurus Halaman dan katalog anda dalam akaun Pengurus Perniagaan, anda perlu menjadi pentadbir pada akaun tersebut. Pastikan anda juga mempunyai keizinan Urus untuk Halaman dan katalog. 

 • Jika anda mahu menjadikan kedai anda boleh dilihat di Instagram, anda juga akan memerlukan akaun perniagaan Instagram. Pengurus Perniagaan anda mesti memiliki akaun perniagaan Instagram yang dihubungkan dengannya.

  Nota: Sekiranya anda hanya mahu menjual di Kedai Instagram, anda tidak perlu mencipta atau menyediakan Halaman perniagaan Facebook semasa mencipta kedai anda dalam Pengurus Perdagangan.

Cipta kedai anda

Untuk mencipta kedai anda dalam Pengurus Perdagangan:

 1. Pergi ke halaman Cipta Kedai Anda dan klik Seterusnya.
 2. Pilih salah satu daripada tiga kaedah pembayaran. Klik Seterusnya.
 3. Sekiranya anda ingin menjual di Halaman perniagaan Facebook, pilih Halaman anda atau cipta yang baharu. Langkau langkah ini jika anda hanya mahu menjual di Kedai Instagram.
 4. Sekiranya anda ingin menjual di Instagram , pilih akaun perniagaan Instagram anda. Klik Seterusnya.
 5. Pilih akaun Pengurus Perniagaan anda atau buat yang baharu. Klik Seterusnya.
 6. Pilih katalog yang ingin digunakan untuk kedai anda dan klik Seterusnya. Anda tidak boleh menukar katalog ini kemudian.
  • Nota: Jika anda tidak mempunyai katalog, anda tidak akan melihat langkah ini. Kami akan mencipta katalog untuk anda secara automatik dalam Pengurus Perdagangan yang dipanggil “Item untuk (nama dan ID Halaman anda)”. anda boleh menambah item anda kemudian apabila anda telah selesai menyediakan kedai anda.

 7. Lihat butiran kedai anda, semak dan bersetuju dengan Perjanjian Penjual dan klik Selesaikan Penyediaan.


Kini, anda telah mencipta kedai anda. Seterusnya, anda perlu:

 • Uruskan katalog anda untuk menambahkan produk yang anda ingin jual.

 • Buat koleksi, sekumpulan produk yang ingin anda tampilkan di kedai anda.

 • Sesuaikan penampilan dan gaya kedai anda.

 • Terbitkan kedai anda. Orang ramai boleh melihat kedai anda sebaik sahaja kami menyemak dan meluluskan koleksi anda.

Nota: Sekiranya anda menyediakan kedai dengan pembayaran, Shop Pay oleh Shopify akan dihidupkan secara automatik. Sekiranya anda tidak mahu pelanggan menggunakan Shop Pay, anda boleh mematikannya pada bila-bila masa saja. Older post Newer post

Your cart is currently empty.

Continue shopping